Νέα

//
//
//
35 χρόνια Μουσείο
19 Φεβρουαρίου 2025

35 χρόνια Μουσείο

Ήταν 19 Φεβρουαρίου του 1990, όταν το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό, στο κτίριο που στέγαζε το Αστικό Κέντρο της Κηφισιάς, στην οδό Πρωτέως 25.

Οι πρώτες απόπειρες για την ίδρυση Μουσείου Τηλεπικοινωνιών έγιναν το 1971, όταν μια επιτροπή από υπαλλήλους του ΟΤΕ και των ΕΛΤΑ έθεσε το θέμα της δημιουργίας «Μουσείου Τηλεπικοινωνιακών και Ταχυδρομικών Συστημάτων». Ακολούθησαν χρόνια παλινωδιών, ώσπου το 1987 το ΔΣ του ΟΤΕ αποφάσισε την ίδρυση Μουσείου Υλικών Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων.

Το Μουσείο λειτούργησε αρχικά ως Έκθεση τηλεπικοινωνιακού υλικού, αποτελώντας «το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση του υπό ίδρυση Τηλεπικοινωνιακού Μουσείου του ΟΤΕ». Η έκθεση φιλοξενούνταν στον β' όροφο του σημερινού Μουσείου και περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τις τηλεγραφικές εγκαταστάσεις που είχαν τοποθετηθεί στη Σύρο το 1859 για να πραγματοποιηθεί η τηλεγραφική σύνδεση Σύρου-Πειραιά-Αθήνας-Αιγίου-Πάτρας, χειροκίνητες τηλεφωνικές συσκευές που χρονολογούνται από το 1892, αυτόματες τηλεφωνικές συσκευές από το 1931, καθώς και ένα από τα πρώτα στούντιο τηλεόρασης που λειτούργησε στη χώρα μας.

Εγκαινιάζοντας την Έκθεση, ο γενικός διευθυντής του ΟΤΕ, Κυριάκος Κιουλάφας, επισήμανε ότι «το υλικό το οποίο εκτίθεται και το οποίο βρίσκεται σήμερα στη διάθεση της ελληνικής νεολαίας, προκειμένου να λειτουργήσει ως ένα ζωντανό σχολείο επικοινωνίας, επί χρόνια σάπιζε στις αποθήκες του οργανισμού». Ο Στέλιος Πολυκράτης, υποδιευθυντής της Υποδιευθύνσεως Συντηρήσεως Φερέσυχνων Συστημάτων, ήταν αυτός που το 1984 ξεκίνησε να συγκεντρώνει συστηματικά το παλαιό, ξεπερασμένο πλέον τεχνολογικά, τηλεπικοινωνιακό υλικό, με σκοπό την προστασία και συντήρησή του. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα διαμορφώθηκε ένα «Εκθετήριο Οργάνων» στο κτήριο της παραπάνω Υποδιεύθυνσης, στη Φωκίωνος Νέγρη 3.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, ο Στ. Πολυκράτης, από τη θέση πλέον του υπεύθυνου του Μουσείου, στάθηκε στον εκπαιδευτικό προσανατολισμό του νέου φορέα: «Ο πιο σημαντικός στόχος μας είναι το υπό ίδρυση Μουσείο να αποτελέσει μια εκπαιδευτική κυψέλη για τους μαθητές, τους φοιτητές και τους υπαλλήλους του ΟΤΕ, προκειμένου οι πιο νέοι κυρίως να αποκτήσουν τηλεπικοινωνιακή συνείδηση, στοιχείο απαραίτητο αναγνώρισης του τόσο σημαντικού έργου που προσφέρει ο ΟΤΕ».

Εκείνη την πρώτη περίοδο λειτουργίας του, το Μουσείο απευθυνόταν κυρίως σε οργανωμένες ομάδες μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών και ήταν ανοικτό κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 10 έως τις 12 το πρωί, ενώ κάθε Τετάρτη λειτουργούσε στις 5-7 το απόγευμα.

Έχοντας διανύσει πορεία 35 ετών, το Μουσείο συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία και να αφηγείται τη συνεχή εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών, αναδεικνύοντας παράλληλα διαχρονικά την επιδραστικότητά τους στην κοινωνία. Η επίσκεψη στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να αντιληφθεί τη σημασία των τηλεπικοινωνιών, αλλά και να αξιολογήσει τη συμβολή του Ομίλου ΟΤΕ στην τεχνολογική πρόοδο της χώρας μας.

Οι φωτογραφίες από αριστερά:

1. Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του Μουσείου. Διακρίνονται από αριστερά ο Κυριάκος Κιουλάφας, διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ (1989-1990), ο Επίσκοπος Δωδώνης Χρυσόστομος και ο Στέλιος Πολυκράτης, ιδρυτής και πρώτος υπεύθυνος του Μουσείου. (φωτ. Νίκος Φλώρος)

2. Το εξώφυλλο από το δίπτυχο φυλλάδιο που δημιουργήθηκε με αφορμή την Έκθεση τηλεπικοινωνιακού υλικού, που προηγήθηκε της ίδρυσης του Μουσείου.  

3. Η πρώτη σελίδα από το βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου. Μεταξύ άλλων σχολίων, βρίσκεται αυτό του Επισκόπου Δωδώνης Χρυσόστομου, που τέλεσε τον αγιασμό στα εγκαίνια και του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΤΕ, Κυριάκου Κιουλάφα.  


Πίσω στα Νέα
Play Video
Μετάβαση στο περιεχόμενο