Νέα

//
//
//
Δεκαετία 1950: Tο Τρανζίστορ μπαίνει στις τηλεπικοινωνίες
27 Μαρτίου 2025

Δεκαετία 1950: Tο Τρανζίστορ μπαίνει στις τηλεπικοινωνίες

Από την Ηλεκτρομηχανική στην Ηλεκτρονική

Οι εφαρμογές των ιδιοτήτων του ηλεκτρομαγνητισμού στις τηλεπικοινωνίες στα πρώτα τους στάδια βασίστηκαν κυρίως στις ιδιότητες της ηλεκτρομηχανικής.  

Τι είναι ηλεκτρομηχανική;

Ένα πεδίο που συνδυάζει τις ηλεκτρικές και τις μηχανικές ιδιότητες για τη δημιουργία συστημάτων που μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε μηχανική κίνηση (ή το αντίστροφο).

Στις τηλεπικοινωνίες, τα ηλεκτρομηχανικά συστήματα, όπως ο περίφημος επιλογέας του Strowger, χρησιμοποιούνταν από το 19ο αιώνα για μετάδοση, μεταγωγή και ενίσχυση.  Αυτά τα συστήματα βασίζονται σε κινούμενα μηχανικά εξαρτήματα που λειτουργούν με ηλεκτρικά σήματα, όπως ρελέ, διακόπτες, κινητήρες και ηλεκτρομηχανικοί μετατροπείς.

Το τρανζίστορ μπαίνει στη ζωή μας. Η ηλεκτρονική μετάβαση

Το τρανζίστορ σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την τεχνολογική εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών & της τεχνολογίας. Μεταβαίνουμε πλέον στην ηλεκτρονική εποχή. Ο ηλεκτρισμός δεν λειτουργεί, πλέον, μόνο ως «κινητήρας» για μηχανικά εξαρτήματα αλλά ο ίδιος ο έλεγχος της έντασης και της ροής του ρεύματος συνιστούν στοιχεία της λειτουργίας των τηλεπικοινωνιακών συσκευών. Telex, ψηφιακά τηλέφωνα, ψηφιακοί υπολογιστές!

Το Τρανζίστορ αλλάζει τη ζωή μας. Τηλεπικοινωνίες & Πληροφορική

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνάντησης τηλεπικοινωνιών & πληροφορικής είναι το Voice over IP (VοIP). Η τηλεφωνία περνάει μέσα από τον αγαπημένος μας υπολογιστή!  Το τρανζίστορ ήταν και είναι ο λόγος αυτής της εξέλιξης. Στις τηλεπικοινωνίες, τα ηλεκτρονικά συστήματα αντικατέστησαν τα ηλεκτρομηχανικά, επιτρέποντας ταχύτερες, πιο αποτελεσματικές και μικροσκοπικές τεχνολογίες επικοινωνίας, όπως οι οπτικές ίνες, τα ασύρματα δίκτυα και η ψηφιακή μετάδοση δεδομένων.

Φωτογραφία:

Εκπαιδευτικός πίνακας κυκλωμάτων για τους τεχνικούς του ΟΤΕ, ο οποίος βρίσκεται στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών. Τα κυκλώματα σε μαύρο χρώμα απεικονίζουν κυκλώματα με λυχνίες. Ο κίτρινος πίνακας παρουσιάζει τα κυκλώματα με τρανζίστορ.  

Πίσω στα Νέα
Play Video
Μετάβαση στο περιεχόμενο